...avui us poso en aquí una de les moltes fotografies que vaig fer en la meva visita al Castell de Cardona...
... i la poso en aquí perquè en aquests dies en que estic fent un memorial personal dels esdeveniments del 1714 haig de recordar l'història d'aquest castell en aquells anys...

... la vila de Cardona és dipositària de la memòria de la resistència catalana durant la Guerra de Successió.El paper que van jugar Cardona i la fortalesa en la Guerra de Successió constitueix un dels moments èpics de la història del nostre poble i per extensió de la història de la nostra nació.

... aquesta memòria de passat gloriós comença a forjar-se ja l’any 1711, quan el Castell i la vila van ser assetjats durant més de 40 dies per les tropes de l’exèrcit franco-espanyol.

...el setge de 1711 va suposar la primera gran fita en la defensa de les institucions catalanes que es va lliurar a la vila cardonina. I Cardona va resistir...

... va mantenir invicta la plaça, fet que va permetre mantenir l’esperança de la victòria durant tres anys més, i va començar així a forjar-se el mite del castell de Cardona com “la fortalesa mai vençuda per la força de les armes”.

El darrer baluard."Barcelona havia capitulat i Cardona encara es mantenia empeus”

Però la cabdal transcendència de Cardona durant la Guerra de Successió no acabà aquí. El 18 de setembre de 1714, transcorreguts 7 dies després de la caiguda deBarcelona i quan tot el país ja estava controlat per l’exèrcit borbònic, Cardona lliurava el seu castell a l’exèrcit de Felip V com a condició imposada a la rendició de Barcelona i per tal de salvaguardar la vida dels ciutadans del cap i casal de Catalunya.
     
   
PÀGINA 1.846
3 D'AGOST DE 2014
 
 
 
PÀGINA ANTERIOR
PÀGINA PRINCIPAL