DIARI DEL SETGE
 Jornada CCCLXXXVI del setge. Dimarts. 

... ha continuat, tan aviat com s'ha fet de dia, la batalla memorable per més de tres segles del baluard de Santa Clara.

... han ferit Pere de Padilla, tinent coronel de la Plana Major, i han mort molts artillers defensant la posició. Glòria i memòria. El capità del Regiment de Cuirassers de Sant Miquel, Joan Espiagua, ha mort mentre dirigia el tercer contraatac per recuperar el baluard de Santa Clara.

... amb ell també han mort els seus alferes Llorenç Samitier i Gregori Basea.

... ha mort també el capità del Regiment de la Fe Josep Gasull. 

... no acabaria mai d'anotar morts i ferits, que no hi ha cap unitat militar de la Ciutat que no hagi patit de valent en un moment o altre d'aquests tres horrorosos dies de combat.

... però vull esmentar encara un altre dels nostres herois: el capità del Regiment de la Diputació del General Dídac Pallarès, l'han ferit a ell, i també als tres fills que l'acompanyaven.

... els borbònics han retrocedit fins a la trinxera, perseguits a la baioneta pels nostres germans valencians. Els hem fet molt de mal i, probablement, les seves xifres de morts i ferits són grans.

... dels nostres, ens n'han morts vuit-cents i ens n'han ferits nou-cents més. Massa sang vessada per a les poques forces que resten en nostres cossos al caire de l’esgotament...

... han estat setze hores d'horror que, els que hi hem participat, no oblidarem mai.
     
   
PÀGINA 1.849
15 D'AGOST DE 2014
 
 
 
PÀGINA ANTERIOR
PÀGINA PRINCIPAL