FALCÓ XORIGUER
Falco tinnunculus ... et mostro en aquesta pàgina les millors fotografies que he aconseguit fer a aquest ocell a les que he afegit comentaris, que permeten conèixer-lo amb més profunditat
 
... el xoriguer és un ocell rapinyaire diürn que fa al voltant de 34 cm de llargada i uns 80 cm amb les ales obertes...
... el mascle té el cap i el carpó de color grisós...
...  per sobre és de color marronós amb taques fosques...
... per sota és més clar amb taques allargades...
... la cua té una ampla franja negra al final....
... la femella és de coloració més rogenca i tota tacada de manera més regular...
... menja animals petits (rèptils, mamífers, ocells, invertebrats)...
... viu en zones obertes de tot el país, aprofitant els cingles i les àrees poc boscoses...
... és capaç de volar movent ràpidament les ales i quedant-se quiet a l'aire, observant el terra cercant alguna presa...
... es considera un ocell sedentari, tot i que de vegades fa petites migracions durant l'hivern....
... acostuma a parar-se als fils elèctrics o dalt dels troncs que els aguanten...
... el xoriguer és un ocell que s'adapta força bé al medi urbà...
... a  Barcelona n'hi ha una bona població, que inclou una vintena de parelles escampades per la ciutat i una colònia d'unes vint parelles més, que nien als penya-segats de Montjuïc (al costat de la muntanya que mira cap al mar) i s'alimenten als camps del delta del Llobregat i l'aeroport...
 
 
 ANAR A L'ÍNDEX 
ANAR A LA PÀGINA PRINCIPAL