PINSÀ COMÚ
Fringilla coelebss ... et mostro en aquesta pàgina les millors fotografies que he aconseguit fer a aquest ocell a les que he afegit comentaris, que permeten conèixer-lo amb més profunditat

... el pinsà comú, pinsà és conegut científicament amb el nom de Fringilla coelebs...
... és un ocell de l'ordre dels passeriformes i de la família dels fringíl·lids...  
... és una de les espècies més comunes de Catalunya on es reuneixen estols de centenars d'exemplars, repartits entre conreus, pastures, boscos i arbredes...
... mesura entre 14 i 16 centímetres i pesa entre 19 i 21 grams...
... el mascle té el front negre, el cap blau pissarra i les galtes i el pit morats...
... el dors marró i el carpó verdós...
... les ratlles groguenques a les ales i a la cua el fan inconfusible en vol..
 
... a l'hivern la població de pinsans de Catalunya augmenta considerablement amb l'arribada de grans estols provinents del nord-est d'Europa...
... a Catalunya mateix es produeix també una petita migració del Pirineu a les planes...
... de fet, hi ha un refrany que diu "si veieu un pinsà, fred farà"...
... la migració de tardor va des de la darrera setmana de setembre fins a les acaballes d'octubre...
...  no li agraden les zones boscoses poc denses, s'adapten fàcilment a viure a prop dels conreus, jardins i a prop de pobles i ciutats...
... de totes maneres és el més forestal dels fringíl·lids, especialment a l'època de nidificació...
... a l'hivern s'arrepleguen en grans esbarts a zones obertes on troben aliment abundant...
 

ANAR A L'ÍNDEX
ANAR A LA PÀGINA PRINCIPAL